Wednesday, 13 July 2016

Trip Tip - Budapest (Food)

Vítejte u v pořadí třetího článku s tématem Budapešť! Tentokrát se podíváme, kde jsme si nacpávaly pupky.

Welcome to the third Budapest article! This time, you can have a look at what an where we were stuffing ourselves with delicious food.

Zmrzlina z Gelarto Rosa/Gelarto Rosa ice cream

Do Budapešti jsme jely v rámci státních svátků. Což je hezké, protože jsme měly volno v práci. To ale měly i všechny moje oblíbené kavárny, a tak jsme se musely nasnídat na nádraží. Brioche Dorée není zrovna první podnik, do kterého bych si zašla, ale znáte to, když je hlad ..

Our trip began on a bank holiday which meant that all my favourite Prague breakfast spots were closed. Therefore we needed to eat something at the train station. Brioche Dorée wouldn't usually be my first choice for a delicious start of the day but well, when hungry, you settle for less right ..


České dráhy sice nabízejí jídelní vůz, ale jelikož jsou to České dráhy, opravdu jsme na ně nespoléhaly (i když během naší cesty nenastal jediný problém). A není krásné, když vám maminka udělá svačinu? 

Czech railways do offer food on board but since they are not the most trustworthy company out there otherwise, we didn't trust them with food either. Besides, nothing can top a homemade sandwich from mom.


Po příjezdu jsme se vydaly za prvním budapešťským jídlem. Hledaly jsme hummus bar, ale nejasné instrukce naší Airbnb hostitelky nás nechaly bez hummusu a za to s obrovským hladem. A tak jsme zapluly do dovolenkové klasiky - řecké restaurace. Byla na břehu Dunaje, takže dosti turistická, ale jídlo bylo výborné.  

After arriving in Hungary we set out to find a decent dinner place. At first we wanted to find a hummus bar but we quickly gave up and decided to go for a holiday classic - greek., on the Danube bank. Touristy, but nice.


New York Café se skromně nazývá "nejkrásnější kavárnou na světě". No, je to tam pěkné, ale já raději hipster kavárny. Jídlo dobré, ale žádná velká sláva. 

New York Café very humbly calls itself "the most beautiful café in the world". It is nice indeed, but it's not really my style. The food was ok, but nothing special.






Během celého výletu jsme nasadily taktiku "všechno berem hned, než bude pozdě". A tak jsme 10 minut po velmi dostačující snídani prošly okolo obchodu s donuty a řekly si "radši berem hned". A teda, půlka stačila, koblížek plněný marcipánovým krémem by "zalepil hubu" i největšímu milovníkovi sladkého.

Our strategy with basically everything was "take it or leave it". So ten minutes after breakfast, when passing this beautiful donut shop, we couldn't resist. Filled with marzipan creme, it was sweet as hell, but delicious.



A je to tady, vytoužený Hummus bar! Opravdu opravdu vřele doporučuji.

Finally, we made it to the Hummus bar! I can't but recommend, it was superb.



A protože bylo v Budapešti opravdu velké teplo, nezůstalo u jedné zmrzliny. Moje s příchutá trdelníku neměla chybu!

You can never have too much ice cream, especially when it's 35 degrees.


Kousek od našeho ubytování nám byla doporučena tradiční maďarská restaurace Huszár. Chtěly jsme si totiž jednou dát nějaké to národní jídlo, a tenhle podnik byl opravdu vynikající volbou. Trauma ze školní jídelny jsem nechala doma a slepici na paprice si opravdu vychutnala. Mamky segedínský guláš byl také výborný, stejně jako místní bílé vínko.

We wanted to eat a traditional hungarian meal at least once. Our host recommended a restaurant close to our place. And we couldn't have chosen better! Both the food and the wine were amazing.



Na druhé straně Dunaje jsme si před výjezdem na kopec daly snídani hned u řetězového mostu, v podniku Meat Boutique. V 8 ráno jsme probudili číšníka, který si ze začátku ještě rozlepoval oči, ke konci se už ale usmíval a vše bylo v pořádku. Já měla netradiční vejce benedikt (místo muffinu leželo vejce na jakémsi bramboráku, ale bylo to moc dobré), mamka omeletu. Dost nás překvapilo, že k vejcím nedávají Maďaři chléb. Asi předpokládají, že si to dávají jen lidé, co jedou low carb.

In Buda, we had breakfast before going up to the Castle Hill. Meat Boutique was a good choice - I had eggs benedict with a twist (crispy fried potato instead of an english muffin), mom had an omelette (to our surprise, seved without bread).



Jen tak na rychlou sváču jsem jen tak mimochodem objevila nejlepší croissant, co jsem kdy jedla. Mandlový, tak akorát sladký. No pohádka. 

For a quick snack, we found the best amond croissant that I ever had. 


Po projížďce na kole, kterou jsem vám ukázala v minulém článku, nám zase jednou vyhládlo, a tak jsme rychle hledaly nějaký malý oběd. Našly jsme hned za Markétiným mostem, v Pesti, v mléčném baru a bageterii.

After the bike ride on the island, we needed an energy refill. We found it in Pest, close to the Margaret Bridge, in a milk bar/sandwich shop.


Teď se ještě na chvíli vrátíme k fancy kavárnám. Kavárna Central je tradiční budapešťskou "institucí"a je podobná New Yorku, taková trochu posh. Nicméně je tam o mnoho milejší personál a dorty mají prostě úžasné, takže pokud si chcete trochu vyhodit kopýtka, rozhodně doporučuju tento podnik.

Let's go back to fancy places. Café Central is a Budapest institution and I can only recommend it. It is similar to New York Café, but the staff is nicer and the cakes are amazing. It is quite posh but you know what they say - treat yoself!




A to nejlepší nakonec. Blue Bird Café v Gozsdu dvorech byl poslední podnik (kromě McCafé), který jsme v Budapešti navštívily. A to i přesto, že jsme šly ze snídaně. Zase. Přecpaného břicha jsem ale nelitovala ani vteřinu. Je to krásný prostor, nejmilejší personál (zdravím našeho číšníka!) a dobroty taky na jedničku. Opět, není to zrovna low cost podnik, ale stojí to za to.

And now, the big finale. Before leaving (and again, after breakfast) we went to Blue Bird Café in the Gozsda courts. And boy did we do the right thing. The atmosphere is awesome, the staff amazing and the food and drinks great.



12 comments:

  1. Mňam, všetko to vyzeráá super!! :)
    My blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    ReplyDelete
    Replies
    1. A taky to bylo dobrý, myslím že se nám ani jednou nestalo, že by nám někde nechutnalo :)

      Delete
  2. Replies
    1. Já můžu zmrzlinu v jakýkoliv podobě, takže tohle je pro mě nebe na zemi :D

      Delete
  3. K O N E Č N Ě jsem se dostala ke všem tvým budapešťským článkům! To si totiž žádalo pořádnej kyblík kafe a tyčinku (=obřad:D)
    Jsem moc ráda, že se ti tam taky tak líbilo, hummus chutnal a taaak. Jak jsme se nakonc rozhodli místo Berlína pro Budapešť, tak jsem se s každou tvou fotkou jen a jen ujistila, že je to dobře. Byli jsme tam jen jednu noc, a tak teď konečně bude víc příležitostí město pořádně poznat.......a ochutnat. Hlavně ty donuty! A do Blue Bird si pro ten banánovej chlebíček taky budu muset ještě zajít :D A půjčit si ty kola! Na ostrově, co pojmenovali podle mě! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cha, tak to já si pospíším ještě s těmi praktickými informacemi :D

      Delete
  4. Tyhle cestovatelské články mám nejradši! :) A úplně nejradši mám, když je to cestování spojené s jídlem :D Do Budapeště se chystám už asi rok, zatím to pořád nevychází, tak snad to nakonec klapne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je jedna věc, co jsem se doma naučila - cizí zemí se člověk proochutná! :D

      Delete
  5. Tyhle cestovatelské články mám nejradši! :) A úplně nejradši mám, když je to cestování spojené s jídlem :D Do Budapeště se chystám už asi rok, zatím to pořád nevychází, tak snad to nakonec klapne :)

    ReplyDelete
  6. Thank you so much for this amazing food guide! I'm going to Budapest in December and I couldn't be more excited!

    http://fashionistalooks.blogspot.com/

    ReplyDelete